Tuesday, May 29, 2007

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ JESSICA HÉNOU ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ


Αυτοπροσδιορίζομαι ως καλλιτέχνης νομάς. Είμαι Γαλλίδα και εγκαταστάθηκα στην Αθήνα το 2004, όπου αναπτύσσω το project Choroergotaxia.
Προηγουμένως έζησα στην Λισσαβώνα, όπου ξεκίνησα το Espaço-Corpo, ένα συλλογικό project του οποίου η κεντρική δραστηριότητα ήταν η έκδοση ενός περιοδικού για τις παραστατικές τέχνες. Αυτό το project που χρηματοδοτήθηκε από το πορτογαλικό Υπουργείο Πολιτισμού, προώθησε έναν αριθμό εναλλακτικών events σχετικών με την εν λόγω δημοσίευση : προβολές βίντεο, εκθέσεις, συναυλίες, χορευτικές performance, αυτοσχεδιασμούς, δημόσιες αναγνώσεις κ.α. Αυτά τα events σε αντίστιξη με την δημοσίευση Espaço-Corpo είχαν ως παραγωγούς μεταξύ άλλων το Πολιτιστικό Κέντρο της Belem, το Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης, το Κέντρο Μελέτης Νέων Καλλιτεχνικών Τεχνολογιών της Vila Velha de Rodao (CENTA) το Γαλλο-πορτογαλικό Ινστιτούτο. Μέσα στα πλαίσια αυτών των γιορτινών και παραληρηματικών γεγονότων, παρουσίασα και τις δικές μου πειραματικές, περιθωριακές, χορογραφικές παρεμβάσεις-δημιουργίες.
Στην Λισσαβώνα, δίδαξα 5 χρόνια στην Εθνική Σχολή Τσίρκου (Chapitô) και 4 χρόνια στο Centro Em Movimento, σχολή που χρηματοδοτείται από το Υπούργειο Πολιτισμού.
Είμαι διπλωματούχος καθηγήτρια σύγχρονου χορού από το γαλλικό κράτος, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Paris VIII. Αυτή η πανεπιστημιακή εκπαίδευση πιστεύω ότι καθόρισε την καλλιτεχνική μου υπόσταση. Στην Γαλλία δίδαξα σε σχολεία, στα προάστια και στις υποβαθμισμένες περιοχές, ανέπτυξα επίσης ειδικά προγράμματα για τις φυλακές που χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, και συνέβαλα σε ορισμένες παιδαγωγικές παρεμβάσεις στην Ανώτατη Εθνική Σχολή Τσίρκου του Chalon στην Champagne.
Σήμερα διδάσκω στην Αθήνα, δίνοντας ώθηση σε μια ομάδα χορογραφικής έρευνας γύρω από το project Choroergotaxia. Συνεργάζομαι ταυτόχρονα σαν παιδαγωγός χορού με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (IFA) και με το Ινστιτούτο Λατινικής Αμερικής (Al Andar).
Σαν ερμηνεύτρια, χόρεψα στην Γαλλία για την χορογράφο Susan Buirge και για τον σκηνοθέτη Moïse Touré, στην Πορτογαλία για τον Antonio Tavares, την Sofia Fitas και τον Peter Michael Dietz και στην Ελλάδα για τη Μαρουσώ Καραλέκα και τη Βάσω Γιαννακοπούλου.

No comments: